Beleidsthema Duurzaamheid

Gevolgen van overschrijding van ecologische grenzen worden merkbaarder: klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, uitputting van grondstoffen en milieuvervuiling bedreigen de huidige en toekomstige kwaliteit van leven. In de hoop dat tij te keren, wordt gestreefd naar een klimaat-neutrale samenleving, duurzame energievoorziening en circulaire economie in 2050. Ook biodiversiteit en milieuvervuiling vragen urgent aandacht. Complexe opgaven die veel vragen van overheden, bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld én burgers om die doelen te realiseren.

Verduurzaming vergt keuzes met gevolgen voor welbevinden en welvaart van burgers op individueel niveau en voor welvaarts-, verdelings- inclusie- en rechtvaardigheidsvraagstukken op maatschappelijk niveau. Hoe staan burgers in die veranderingen? Hoe pakt de balans van lusten en lasten voor individuele burgers en voor groepen burgers uit? Wie kan meedoen en meeprofiteren, en wie niet? Brengt het mensen samen of drijft het mensen uiteen? Hoe grijpen deze ontwikkelingen in op de bereidheid van burgers om in de transitie mee te bewegen? 

Verduurzaming van productie en consumptie en raakt het dagelijks leven van burgers (wonen, mobiliteit, energie, voeding, ruimtelijke kwaliteit, werk en onderwijs). Burgers krijgen te maken met verschillende beleidsontwikkelingen: verduurzaming van woningen en mobiliteit, lokale opwekking van duurzame energie, de arbeidsmarkt en vergroten van burgerbetrokkenheid bij beleid.

SCP onderzoekt hoe het gaat met burgers en de samenleving in de transitie.

Hieronder recente SCP-publicaties en bevindingen in vogelvlucht:

Klimaat, klimaatbeleving en samenleving

Visies op verantwoordelijkheidsverdeling

Woningverduurzaming

Burgerbetrokkenheid

Conflicten over verduurzamingsplannen in de leefomgeving