Informele hulp en ondersteuning

Het geven van hulp is niet alleen iets van de thuiszorg of de gemeente, maar juist ook van mensen onderling. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorg of voor iemand boodschappen doen. Hoe kijken mensen aan tegen het geven van dergelijke hulp? Wat zijn redenen om wel of geen hulp te bieden? Hoe vaak geven mensen hulp? Welke ondersteuning krijgen mensen bij het geven van hulp? En hoe ervaren mensen het verlenen van hulp? Deze onderwerpen staan centraal in het onderzoek Informele Hulp en Ondersteuning. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voert dit onderzoek samen uit met het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onderzoek onder mensen die hulp geven

Het geven van onderlinge hulp is voor onze samenleving van groot belang. Zo bieden mantelzorgers, samen met zorgvrijwilligers, drie kwart van de hulp aan kwetsbare ouderen en aan mensen met een chronische ziekte of een beperking. Ook wordt er een groot beroep gedaan op de hulp die mensen aan elkaar in de eigen buurt geven.

In dit project bevragen we de mensen die onderlinge hulp geven. Hoe veranderde het geven van mantelzorg in de afgelopen jaren en wat is nodig om de onderlinge hulp nu en in de toekomst te versterken en te vergroten?

Deze onderwerpen komen aanbod in drie verschillende deelprojecten:

  1. Kerncijfers en ontwikkelingen
    Is het geven van mantelzorg tussen 2014 en 2024 veranderd en zo ja bij welke groepen?
  2. Ondersteuning van mantelzorgers 
    Hoe kunnen mantelzorgers door overheid, zorgprofessionals, werkgevers en onderwijsinstellingen beter worden ondersteund ?
  3. Stimuleren van onderlinge hulp
    Willen en kunnen burgers (meer) onderlinge hulp  geven, welke drempels zien zij daarbij en hoe kunnen overheid en anderen die drempels wegnemen? 

"De politiek staat voor de opdracht om niet alleen de zorg op peil te houden maar ook de tekorten op de arbeidsmarkt niet te laten oplopen. Een veelgehoorde oplossing is dat er meer onderlinge hulp moet worden verleend. Inzicht in de knelpunten en kansen die mensen zelf ervaren bij het bieden van die hulp en steun is hierbij van cruciaal belang." – Overkoepelend projectleider Alice de Boer

Dit levert het op

Het project levert beleidsmakers (maar ook werkgevers, maatschappelijke middenveld, onderzoekers, en het grote publiek) informatie op over de knelpunten en mogelijkheden om (meer) mantelzorg, steun in de buurt en onderlinge hulp te geven. Op deze wijze wordt duidelijk welke groepen burgers misschien extra aandacht nodig hebben. En wat gemeenten, zorgprofessionals, werkgevers en onderwijsinstellingen kunnen doen om mantelzorgers en andere helpers zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen om zo overbelasting te voorkomen en de combinatie met andere taken en rollen mogelijk te maken.

Ons doel is om te komen tot handelingsopties (onder andere voor gemeenten) om de onderlinge hulp die nu al gegeven wordt te kunnen ondersteunen en voor de toekomst verder te versterken en vergroten. Deze handelingsopties kunnen gaan over hoe drempels weg te nemen zijn en wat bevorderende omstandigheden kunnen zijn.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met overkoepelend projectleider Alice de Boer

Dit project maakt deel uit van de onderzoeksprogramma’s Participatie, talentontwikkeling en kansengelijkheidLokaal: het sociaal domein en de kracht van de lokale verzorgingsstaat en Schaarste, Welvaart en Welbevinden en Schaarste, welvaart en welbevinden.