Nederland in Beeld (NIB)

Nederland in Beeld (NIB) is een doorlopend, groot en breed enquêteonderzoek, en gaat onder meer over wat de inwoners van Nederland belangrijk vinden in hun leven, over hoe ze over de toekomst denken, hoe ze aankijken tegen maatschappelijke vraagstukken en over hoe mensen maatschappelijk meedoen.

De enquête bestaat uit twee delen: het is te veel om in een keer uit te vragen. De tweede vragenlijst wordt alleen voorgelegd aan mensen die de eerste hebben ingevuld. Een klein deel van de vragen wijzigt periodiek. Per jaar is er de wens om voor het eerste deelonderzoek 5.000 en voor het tweede deelonderzoek 3.500 mensen de vragenlijst te laten invullen.

Uitgangspunt van NIB is dat de data van een goede kwaliteit moeten zijn. Hiervoor wordt onder meer gewerkt met vragen die bij voorkeur zijn gevalideerd (getoetst of de vragen op de gewenste manier worden beantwoord).  Hierbij zijn Stichting ABC (voor leesbaarheid van de vragen op B1 niveau) en de afdeling vragenlijstontwerp van het CBS betrokken. Daarnaast moeten de uitkomsten van de NIB enquête representatief zijn voor de Nederlandse bevolking. Daarom is veel aandacht besteed aan de steekproeftrekking en proberen we te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. 

In de onderzoeksdocumentatie NIB vind je hierover meer informatie. Ook vind je hier een uitgebreidere beschrijving van het onderzoeksdesign en de uitvoering van het veldwerk.

Voor het opvragen van de onderzoeksdocumentatie of andere vragen, neem contact op met BSDI@scp.nl.

Doelpopulatie
Personen van 18 jaar of ouder die in Nederland wonen. Uitgesloten zijn personen in inrichtingen, instellingen of tehuizen (de institutionele bevolking)

Soort onderzoek
Enquête

Verzamelmethode
Sequentiële internet- (cawi) en aan-huis waarneming (capi)

Steekproefeenheid
Persoon

Opdrachtgever
Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Frequentie en looptijd
Vanaf 2021, doorlopend