
Dr. E. (Erik) de Bakker
- Functie
- Wetenschappelijk medewerker
- Specialisme
- Diversiteit en sociale cohesie
- Werkt bij
- De diverse bevolking van Nederland. Samenleven nu en in de toekomst
- E-mailadres
- e.de.bakker@scp.nl
Erik de Bakker studeerde sociologie (cum laude) en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna promoveerde hij cum laude op een rechtssociologisch proefschrift dat inging op legitiem overheidsgezag, acceptatie en cynisme. Van 2004 tot 2017 was hij als ethicus en socioloog verbonden aan Wageningen Economic Research, waar hij onderzoek deed op het gebied van consumenten-zorgen, sociale innovaties, acceptatie van nieuwe technologieën en maatschappelijk draagvlak voor beleid. Bij het Rathenau Instituut hield hij zich bezig met ethische en maatschappelijke vragen rond blockchain en ‘smart cities’.
Sinds mei 2022 werkt Erik bij het SCP waar hij zich in brede zin richt op maatschappelijke vraagstukken rond diversiteit en sociale cohesie.
Bibliografie
- Gijsberts, Mérove, Wil Portegijs, Erik de Bakker, Maroesjka Versantvoort en Joris Broere (2024). Samen verschillend Een verkenning van de relatie tussen diversiteit en sociale cohesie in de buurt, op school en op het werk. Den Haag: SCP.
- Bakker, Erik de, Lex Thijssen en Wil Portegijs (2023). Samenleving in beweging. Diversiteit en sociale cohesie nader beschouwd. Den Haag: SCP.
- Bakker, Erik de, Hans Dagevos (2017). Sharing values inside / outside the food system: Sustainable food initiatives in the Netherlands. In: A. Lindgreen, M. K. Hingley, R. J. Angell, J. Memery, J. Vanhamme (ed). A Stakeholder Approach to Managing Food (p. 273-283). London/New York, Routledge, Taylor & Francis Group.
- Bakker, Erik de, Carolien de Lauwere en Volkert Beekman (2014). Responsible research and innovation in miniature: Information asymmetries hindering a more inclusive 'nanofood' development. In: Science and Public Policy 41 (3), p. 294–305.
- Bakker, Erik de, Hans Dagevos. (2012) Reducing meat consumption in today’s consumer society. Questioning the citizen-consumer gap. In: Journal of Agricultural and Environmental Ethics 25 (6), p. 877–894.
- Bakker, Erik de (2008), 'Escaping the Iron Cage: Framing Weber's Concept of Legitimacy'. In: Liesbeth Huppes-Clusenaer, Robert Knegt and Oliver W. Lembke (eds.) (p. 47-65), Legality, Legitimacy & Modernity. Reconsidering Max Weber's Concept of Domination, The Hague: Reed Business.
- Bakker, Erik de (2001), De cynische verkleuring van legitimiteit en acceptatie. (dissertatie UvA Amsterdam), Amsterdam: Aksant.