Solidariteit in Nederland op het gebied van wonen

In het rapport Bouwen op wonen. Solidariteit in Nederland op het gebied van wonen, komt de huidige woningmarkt en de solidariteit van burgers aan de orde.  
 

Auteurs: Maaike den Draak, Michiel Ras, Ipsos I&O Publiek: Elise van der Mark, Ad van Fessem en Ester Hilhorst, met medewerking van Wil Portegijs, Jurjen Iedema, Debbie Verbeek, Lex Thijssen, Centerdata: Marije Oudejans en Millie Elsen.

Op de huidige woningmarkt is het voor veel mensen moeilijk om passende en betaalbare woonruimte te vinden. Dat heeft grote gevolgen, zowel voor individuele burgers wier leven on hold  staat, als voor de samenleving als geheel. En de vraag naar woningen lijkt alleen maar toe te nemen. We zien een nog altijd groeiende bevolking, een toename van het aantal eenpersoonshuishoudens en ouderen die langer zelfstandig blijven wonen. Er worden weliswaar woningen bijgebouwd, maar daarmee zijn de tekorten nog niet meteen opgelost. Hoe gaan we om met die schaarste? Zijn mensen bereid tot herverdeling in relatie tot wonen? Hoe solidair zijn we met elkaar? 

In deze publicatie bekijken we hoe burgers aankijken tegen ongelijkheden op de woningmarkt en onder welke condities zij herverdeling aanvaardbaar vinden om die ongelijkheden te verkleinen. Hieruit blijkt dat de solidariteit op het gebied van wonen begrensd is. Burgers verbinden duidelijke voorwaarden aan hun solidariteit: het maakt uit wie er baat bij heeft, wat daarmee bereikt wordt en ook of ze er zelf baat bij hebben. Het huidige woonstelsel is voor veel burgers een abstract systeem, waarin zij zelf ook klem zitten. Bij nieuw woonbeleid is het belangrijk rekening te houden met de begrensde solidariteit van burgers en om het complexe woonsysteem dichterbij de burger te brengen.

Errata

6 januari 2025: De huidige versie van Achtergronddocument 1 Analyse databestand WoON betreft een herziene publicatie. In de oorspronkelijke versie waren twee percentages in tabel 4.1 verwisseld. In de huidige versie staan de percentages op de correcte plek.

Gebruikte databestanden