Burgerperspectieven 2025 Bericht 1
Dit is de eerste editie van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) die het SCP in 2025 uitbrengt. Met het COB onderzoekt en duidt het SCP hoe mensen het vinden gaan met de maatschappij en de politiek. Uit de resultaten (van de (na)zomer en winter 2024) blijkt dat het vertrouwen van hbo- en wo-opgeleiden in de regering is gedaald van 60% naar 52%. De afgelopen jaren was de groep hbo- en wo-opgeleiden positiever over de regering dan mensen met een basis- en vmbo-opleiding, maar dat is nu niet meer het geval. Onder mensen met een praktische opleiding blijft het vertrouwen in de politiek stabiel laag. De onvrede over de politiek is daarmee in alle groepen hoog.
Auteurs: Bram Geurkink en Josje den Ridder

Mensen geven drie redenen voor de lage rapportcijfers: ze vinden de regering niet daadkrachtig genoeg in het oplossen van problemen, zijn bezorgd over de slechte samenwerking binnen het kabinet en vinden bewindspersonen niet competent.
Een meerderheid van de Nederlanders is, net als de afgelopen jaren, somber gestemd over het land. 57% vindt dat het de verkeerde kant opgaat met Nederland. Mensen maken zich zorgen over het tekort aan betaalbare woningen, immigratie, de politiek, de manier van samenleven en de hoge prijzen.
In het voorjaar van 2024 gaf 60% van de mensen met een hbo- en wo-opleiding aan vertrouwen te hebben in de regering. Dat percentage daalde de maanden daarna naar 52%. Die daling kwam vooral door de opvattingen van mensen met een hbo-/wo-opleiding over de opstelling en de koers van de regering. Onder de andere opleidingsgroepen daalde het vertrouwen niet, waardoor er geen significant verschil meer is in het vertrouwen in de regering tussen opleidingsgroepen. De opleidingsverschillen in vertrouwen in de Tweede Kamer blijven wel bestaan: 61% van de hbo- en wo-opgeleiden geeft de Tweede Kamer een zes of hoger, tegenover 49% van de mensen met basisonderwijs en vmbo.
Gebruikte databestanden
- Nederland in Beeld (NIB)
- LISS-COB (Centerdata)