Continu onderzoek burgerperspectieven (COB)

Het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) heeft als doel een beeld te geven van de veranderingen en constanten in de persoonlijke, politieke en maatschappelijke opvattingen van de burgers. Voor dit onderzoek volgen en duiden we sinds 2008 de Nederlandse publieke opinie. Sinds juli 2021 wordt de COB-vragenlijst uitgevraagd als onderdeel van de SCP-enquête Nederland in Beeld (NIB). Voor deze enquête verzamelen we dagelijks meningen van Nederlanders. Elke maand worden ongeveer vijfhonderd mensen ondervraagd. Daarnaast stellen we (open) vragen in het LISS-panel en houden we focusgroepen om beter te begrijpen wat mensen vinden en waarom.

Van het derde kwartaal van 2020 tot juli 2021 is de volledige dataverzameling via het LISS-panel van CentERdata gedaan, met elk kwartaal een peiling. Sinds 2008 tot het tweede kwartaal 2020 werd voor het COB elk kwartaal een enquête gehouden onder leden van het onderzoekspanel van Marketresponse (MR). Over de overgang van het COB-veldwerk van MR naar LISS is in 2020 een uitgebreide analyse gemaakt van een parallelmeting in april 2020 (zie COB 2020|4). In 2022 voerden onderzoekers van I&O Research een methodologische verkenning uit naar de overgang van LISS naar NIB (zie COB 2022|1). NIB is doorlopend enquêteonderzoek en driemaal per jaar levert het CBS een deelbestand op.

Het COB is een combinatie van kwantitatief en kwalitatief opinieonderzoek. In de NIB-enquête stellen we respondenten naast gesloten vragen ook twee open trefwoordvragen (naar belangrijke maatschappelijke problemen en sterke punten in Nederland) en laten we mensen aan het slot toelichten waarom zij het de goede of verkeerde kant op vinden gaan. Omdat er in de NIB-enquête verder geen ruimte is en open vragen een centraal onderdeel zijn van het mixed methods COB-onderzoek, leggen we respondenten van het LISS-panel driemaal per jaar aanvullend een aantal open vragen voor. Daarnaast zijn er focusgroepen om te praten over de toestand in het land, enkele enquêtevragen te behandelen en een of meer thema's uit te diepen. 

Op grond van deze kwantitatieve en kwalitatieve gegevens worden sinds 2008 meerdere berichten per jaar uitgebracht. Zie hier een overzicht van deze publicaties.
 

De data verzameld door het CBS worden op termijn beschikbaar gesteld aan andere onderzoekers via de Remote Access faciliteiten van het CBS.
De data van het COB (t/m het tweede kwartaal van 2020) zijn na twee jaar beschikbaar via DANS Easy. De data van het COB verzameld via het LISS

Panel (vanaf het tweede kwartaal van 2020) worden beschikbaar gesteld via het LISS Data Archive.

Doelpopulatie: Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder

Soort onderzoek: Enquête en focusgroepen

Verzamelmethode: NIB (CBS): Sequentiële internet- (cawi) en aan-huis waarneming (capi), LISS panel: online vragenlijst, SAMR panel: Telefonische voorselectie: Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI); hoofdonderzoek mixed mode: schriftelijke of online vragenlijst (CAPI/PAPI).

Steekproefeenheid: Persoon

Opdrachtgever: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)