De sociale staat van Nederland 2015
Hoe gaat het met de Nederlandse bevolking? Dat is de centrale vraag in De sociale staat van Nederland 2015. Deze vraag beantwoorden we aan de hand van een beschrijving van belangrijke levensgebieden en maatschappelijke terreinen: publieke opinie, onderwijs, inkomen en werk, gezondheid en zorg, maatschappelijke en politieke participatie en betrokkenheid, vrijetijdsbesteding, sociale veiligheid en wonen.
Download 'De sociale staat van Nederland 2015 - Deel 1 (Hoofdstuk 1-6)'
Download 'De sociale staat van Nederland 2015 - Deel 2 (Hoofdstuk 7-13)'
Download 'De sociale staat van Nederland 2015 - Visual'
Auteur(s): Rob Bijl, Jeroen Boelhouwer, Evert Pommer, Iris Andriessen (red.).
ISBN/ISSN/anders: 978 90 377 0768 7.
Door deze uiteenlopende thema's in samenhang te beschrijven, door ze te plaatsen in de context van economische en demografische ontwikkelingen in onze samenleving en door de trends in de tijd weer te geven komen we tot een beeld van de leefsituatie van de Nederlandse bevolking.
In De sociale staat van Nederland (SSN) beschrijven we niet alleen hoe Nederland en de Nederlanders er op dit moment voor staan, maar ook welke veranderingen in de kwaliteit van leven zich de afgelopen tien jaar hebben voorgedaan en hoe Nederland presteert in vergelijking met andere Europese landen.
We besteden ook aandacht aan afzonderlijke groepen. De mogelijkheden, kansen en voorkeuren die mensen hebben voor de inrichting van hun leven verschillen immers en zijn gerelateerd aan onder andere hun leeftijd, geslacht, gezondheid, etnische herkomst en financiële positie.
We schenken wat meer aandacht aan kwetsbare groepen, die wellicht minder dan anderen delen in de welvaart en het welzijn van Nederland. In deze SSN komt ook een middengroep in Nederland aan bod: de middelbaar opgeleiden. Hoe vergaat het hen? Hebben zij meer dan andere groepen te maken met achteruitgang en verslechtering, zoals vaak wordt beweerd?
Inmiddels zijn er signalen dat de economische crisis ten einde loopt. In de SSN 2013 constateerden we dat de kwaliteit van leven verslechterd was vergeleken met twee jaar daarvoor. In deze SSN bekijken we hoe het sindsdien is gegaan. Is de kwaliteit van leven verder achteruitgegaan, of zijn Nederlanders veerkrachtig?
Gebruikte databestanden
- Arbeidsaanbodpanel (AAP)
- CBS Bestanden inkomen en bestedingen
- Statline (CBS)
- Continu onderzoek burgerperspectieven (COB)
- Culturele veranderingen in Nederland (CV)
- Enquête beroepsbevolking (CBS)
- Eurobarometer (Europese Commissie)
- European Social Survey (Europese Commissie/European Science Foundation)
- European Union Statistics on Income and Living Conditions (EU-SILC), Eurostat
- Eurostat
- Gezondheidsenquête (CBS)
- Inkomenspanelonderzoek (CBS)
- Mediatijdbestedingsonderzoek (Media:Tijd)
- Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden (NEA), CBS/TNO
- Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE), Mannheim Research Institute for the Economics of Aging (MEA)
- SCP Leefsituatie-index (SLI)
- Tijdsbestedingsonderzoek (TBO)
- Veldkampladder
- Verschil in Nederland (ViN)
- Veiligheidsmonitor (ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) en het CBS)
- Veiligheidsmonitor Rijk (ministerie van BZK, ministerie van Justitie en CBS)
- Woningbehoefteonderzoek (Ministerie van VROM)
- Woononderzoek Nederland (BZK, CBS)
- World Bank data